Våga gå till skogs

Årets Leaderprojekt 2012 är utsett av Leader Upplandsbygd – och vinnaren finns i Sigtuna!
Projektet Våga gå till skogs drivs av föreningen FRKK, Fjord- och fritidshästens rid- och körklubb, i samverkan med ridskolan på Billby gård och föreberedelseklasserna på Valstaskolan.
Projektet har pågått sedan maj 2011 och avslutas i slutet av detta år. Under två års tid har eleverna besökt Billby gård varje torsdag. Detta projekt är ett integrationsprojekt och har som mål att erbjuda nyanlända barn och ungdomar konkreta erfarenheter av sin nya hembygd.
Att tillgodogöra sig språk genom att vistats i dess skilda miljöer.
Att lära sig klä sig efter väder och möta skiftande årstider i ett rikt landskap. Vi vill genom projektet ge eleverna möjlighet att med djuren på Billby gård upptäcka naturen i sin nya hembygd och använda naturen som klassrum och lekplats.
Att skapa nyfikenhet och visa på möjligheterna till lek och intressen. ”Våga gå till skogs” ger eleverna en chans att uppleva det som svenskfödda barn har fått med sig på ett naturligt sätt, vilket i sin tur hjälper integrationen på traven.
Alla elever kommer under minst fyra tillfällen besöka Billby gård under ett läsår. Varje elev gör minst ett besök varje årstid. Projektet Våga gå till skogs vill med nya grepp verka för en ökad språklig och kulturell integration.

Nu är vi utsedda till Årets Leaderprojekt 2012 och med det även nominerade till "Sveriges bästa Leaderprojekt 2012.

Under dessa år har vi presenterat projektet i en artikel i Sigtunabygden, på två frukostmöten med många inbjudna, vid ett besök av en Leader delegation från Skottland m.m. Den 20 maj tar vi emot både diplom för utmärkelsen och en grupp riksdagsledamöter.

Här följer motiveringen:

"Tänk dig att du kommer till ett nytt land. Tänk dig att du inte förstår det språk som talas. Tänk dig att naturen ser helt annorlunda ut och TÄNK att människorna som bor där envisas med att gå UT i naturen och påstår att det inte finns några farliga djur. 

I projektet Våga gå till skogs får nyanlända barn chansen att lära känna sitt nya språk och sitt nya land och dess natur genom att vistas i den och prata om vad de ser, hör, luktar och känner. Här finns årstider som bestämmer hur man ska klä sig. Ibland är det disigt, eller duggregn. Det kan också vara åska och spöregn, hagla eller snöa. Samma sak fast olika. 

I projektet Våga gå till skogs vill projektägarna med nya grepp verka för en ökad språklig och kulturell integration och rusta barn som nyligen kommit till Sverige för sitt fortsatta liv hos oss och förstå sitt nya hemland.

Projektet är en pionjärinsats som kan komma att användas på många platser i vårt avlånga land.

Projektledning och projektägarna har från projektets start till avslutande visat på en stor professionalitet. Tidsramar och budget har hållits och redovisningen har varit av mycket hög kvalitet!"  

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.